برای کاشت ایمپلنت دندان مراحل مختلفی باید طی شود، یکی از مهمترین این قالب گیری ایمپلنت دندان است. در واقع قالبگیری ایمپلنت نحوه قرار گرفتن، اندازه و ابعاد ایمپلنتهای دندانی را مشخص میکند و بر اساس قالبگیری ایمپلنت، دندان مصنوعی جایگزین دندان طبیعی کشیده شده میشود. به همین دلیل ماندگاری و کیفیت کاشت ایمپلنت دندان به پروسه قالبگیری آن وابسته است. در این مقاله ما به بررسی مراحل قالبگیری ایمپلنت پرداختهایم.
همین الان با مرکز دندانپزشکی سروش تماس بگیرید و از مشاوره رایگان متخصصین ایمپلنت دندان بهره مند شوید.
فهرست مطالب
Toggleآشنایی با ایمپلنت دندان
امروزه ایمپلنت جایگزین دندان مصنوعی شده است که جای خالی دندانها را پر میکند. ایمپلنت دندان یک قطعه فلزی کوچک پیچی شکل است که با انجام عمل جراحی داخل استخوان فک گذاشته میشود تا به خوبی با استخوان اطراف جوش بخورد و تاج مصنوعی را نگاه دارد. در واقع پایه فلزی ایمپلنت و روکش دندان به ترتیب به عنوان ریشه دندان و تاج دندان عمل میکنند. بنابراین ایمپلنت داخل استخوان فک ثابت میماند و نیازی نیست که به دندانهای اطراف تکیه کند. به فرآیند جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک یکپارچگی استخوان osseointegration گفته میشود.
مراحل مختلف کاشت ایمپلنت
- اولین مرحله
برای کاشت ایمپلنت مراجعه به دندانپزشک متخصص و باتجربه است که با عکس گرفتن و سیتیاسکن دندانها بتواند دندانها را بررسی کند.
- مرحله دوم
برای کاشت ایمپلنت دندان، کشیدن دندان است. قبل از اینکه کاشت ایمپلنت انجام شود، دندانپزشک اگر دندانی خراب شده باشد و به کشیدن نیاز داشته باشد آن را میکشد. دندانپزشک چند روز قبل از کاشت ایمپلنت دندان را میکشد، گاهی هم ممکن است همزمان با کاشت ایمپلنت دندان کشیده شود. برای کشیدن دندان، دندانپزشک از بیحسکننده استفاده میکند.
- مرحله سوم
پیوند استخوان انجام میشود. گاهی ممکن است بیمار در فک خود استخوان کافی نداشته باشد. به همین دلیل پیوند استخوان انجام میشود تا بتوان ایمپلنت دندان را اجرا کرد.افرادی که چندین سال است دندان خود را از دست دادهاند، ممکن است به پیوند استخوان نیاز پیدا کنند.
برای کاشت ایمپلنت دندان باید استخوان فک شما قوی باشد تا جویدن غذا باعث ایجاد فشار روی استخوان فک نشود. به همین دلیل پیوند استخوان فک میتواند به استحکام استخوان فک کمک کند. برای پیوند استخوان فک از استخوان شخص، مواد مصنوعی، بافت حیوانی و بافت انسانی استفاده میشود.بعد از اینکه پیوند استخوان انجام شد برای قرار دادن ایمپلنت باید مدتی صبر کنید تا استخوان فک شما بهبود پیدا کند؛ سپس پایه فلزی ایمپلنت را داخل استخوان فک قرار دهید.
- مرحله چهارم
جراحی و قرار دادن ایمپلنت، ایمپلنتها در برند، جنس و کیفیت مختلفی وجود دارند که با توجه به شرایط بیمار نوع خاصی از اپمپلنت را دندانپزشک انتخاب میکند. ایمپلنتهای ایرانی و کرهایی قیمت کمتری نسبت به ایمپلنتهای آلمانی، سوئیسی و آمریکایی دارند. برای اینکه استخوان فک دیده شود در این مرحله با جراحی دندانپزشک برشی روی لثه ایجاد میکند تا بتواند پایه ایمپلنت (پایه فلزی که به عنوان ریشه دندان عمل میکند.) را داخل سوراخ استخوان فک قرار دهد.
بعد از اینکه پایه فلزی ایمپلنت داخل استخوان فک قرار گرفت باید مدتی صبر کنید تا به اندازه کافی استخوان فک در اطراف ایمپلنت رشد کند. این فرآیند سه تا ۹ ماه طول میکشد تا ایمپلنت بخشی از خط طبیعی لثه محسوب شود.
- مرحله پنجم
قرار دادن اباتمنت و روکش موقت، بعد از اینکه مدتی از گذاشتن ایمپلنت داخل استخوان فک گذشت و ایمپلنت با استخوان فک به خوبی جوش خورد روی ایمپلنت، اباتمنت قرار میگیرد و تا آماده شدن روکش دائمی یک روکش موقت روی اباتمنت قرار میگیرد. گاهی اوقات پزشک ایمپلنت و اباتمنت را در یک جلسه قرار میدهد. در اینجا توجه کنید که هنگام خندیدن و صحبتکردن اباتمنت دیده میشود؛ چون اباتمنت مشخص است.
- مرحله ششم
قالبگیری ایمپلنت دندان، این مرحله برای تهیه روکش دائمی انجام میشود. در واقع قالبگیری باعث میشود روکش ساخته شده با دیگر دندانها تطابق پیدا کند. در این مرحله ماده قالبگیری داخل سینی قالبگیری ریخته میشود. بعد از اینکه قالب تهیه شد از روی آن روکش ساخته میشود و روی اباتمنت قرار میگیرد. بین پنج تا ۱۰ دقیقه مدت زمان قالبگیری طول میکشد.
- مرحله هفتم
قرار دادن روکش دائمی روی ایمپلنت، معمولا به صورت ثابت روکش ایمپلنت ساخته میشود و روی اباتمنت پیچ میشود؛ ولی از روکش متحرک هم میتوان استفاده کرد. اگر قالبگیری ایمپلنت دندان به درستی انجام نشود نتیجه خوبی از ایمپلنت به دست نمیآید.
نکات مهم در مورد قالب گیری ایمپلنت دندان
هنگام قالبگیری ایمپلنت دندانپزشک باید به نکات زیر توجه کند:
- قبل از قالبگیری باید رادیوگرافی انجام شود تا نوع پوشش ایمپلنت و نوع قالبگیری مشخص میشود.
- اگر از قالب پلیوینیل سیلوکسان استفاده میشود، دستکش باید جنس وینیل داشته باشد؛ چون دستکشهای لاتکس با مواد قالبگیری در تعامل هستند.
- اگر به پیچهای نگهدارنده قالب دسترسی کافی وجود ندارد، برای قالبگیری باید از روش سینی بسته استفاده شود.
- در صورتی که چند ایمپلنت در کنار هم قرار میگیرند قالبگیری باید با دقت بیشتری انجام شود؛ چون عدم تناسب میتواند در دندانهای طبیعی ناهماهنگی ایجاد کند و به همه ایمپلنتها فشار وارد کند.
عوارض احتمالی قالب گیری ایمپلنت دندان
اگر بعد از قالبگیری ایمپلنت دندان دچار عوارضی مانند دردشدید، ناراحتی مداوم، خونریزی، ناهمواری روی روکش و ورم شدهاید باید به دندانپزشک مراجعه کنید. از روکش ایمپلنت باید مانند دندان طبیعی مراقبت کنید و از نخ دندان و مسواک استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید:ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد
سوالات متداول در مورد قالبگیری ایمپلنت دندان
در این قسمت از مقاله به سوالات احتمالی که در مورد قالبگیری ایمپلنت وجود دارد، پاسخ دادهایم.
قالبگیری ایمپلنت چه حسی دارد؟
قالبگیری اپمیلنت دندان هیچ دردی ایجاد نمیکند و برای اینکه مواد قالب به خوبی سفت شوند باید دهان خود را به مدت کوتاهی باز نگاه دارید. در این مدت احساس ناخوشایندی ممکن است برای شما ایجاد شود و این به دلیل وجود سینی و مواد قالبگیری داخل دهان است.
آیا قالبگیری ایمپلنت دردناک است؟
قالبگیری ایمپلنت دندان هیچ دردی ایجاد نمیکند و دردناک نیست.
چه مدت طول میکشد تا قالبگیری ایمپلنت انجام شود؟
مدت زمان قالبگیری ایمپلنت دندان کوتاه است و بین پنج تا ۱۰ دقیقه طول میکشد.
آیا بعد از قالبگیری ایمپلنت میتوانم غذا بخورم؟
بعد از قالبگیری ایمپلنت دندان باید حداقل تا ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت از غذاهای نرم و مایع استفاده کنید.
چه زمانی نتیجه قالبگیری ایمپلنت مشخص می شود؟
نتیجه قالبگیری ایمپلنت دندان بعد از چهار تا ۸ ماه قابل مشاهده است.
سخن پایانی
یکی از مراحل مهم در کاشت ایمپلنت دندان، قالبگیری ایمپلنت است که برای تهیه روکش دائمی روی اباتمنت استفاده میشود که اگر با دقت انجام نشود، نتیجه خوبی را از کاشت ایمپلنت دندان به دست نمیآورید.
با تیمی از متخصصین مجرب و متعهد در خدمت شما هستیم.
خیابان دولت، بلوار کاوه، ساختمان پزشکان کیمیا طبقه 4، واحد 28، مرکزدندانپزشکی سروش